Historia

Tyngänkylä on saanut nimensä siitä, että siellä asui 1500-luvulla rikas ja vaikutusvaltainen maakauppias Mikko Erkinpoika Tynkä. Ehkä tämä vaikutusvaltainen kauppiassuku vaikutti myös siihen, että Suur-Kalajoen ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1525 Tyngänkylälle Vääräjoen suulle, missä myös Tyngän talot sijaitsivat.

Tuohon aikaan papit kantoivat kruunulle veroa. Niinpä he olivat jatkuvasti riidoissa talonpoikien kanssa. Vuonna 1555 tynkäläinen Niku Erkinpoika Tynkä surmasi suutuksissaan Kalajoen kolmannen kirkkoherran Mikael Tavastiuksen. Hän joutui maksamaan teostaan kruunulle 13 mk 8 äyrityistä sakkoa. Luultavasti vaikutusvaltainen kauppias Mikko Tynkä vaikutti siihenkin, että Niku Erkinpoika selvisi vain sakoilla tuosta verityöstään. Tämä papintappokivi on vieläkin nähtävissä Tyngällä. Se löytyy Tavastin suvanteelta kosken alta eteläpuolelta.

Tyngän vanhimpia sukunimiä ovat Similä (Simi), Lassila, Heikkilä, Ruhkala, Kukko, Pyörre, Lapinoja, Lastikka, Kantola, Lyly, Kaakko, Kamula ja Kärkinen. Pohjapuolella Vääräjoen suuta vastapäätä mainitaan seuraavat talot 1500-luvun puolivälin jälkeen: Hihnala, Rahkola, Suvanto ja Konu. Kansakoulu perustettiin Tyngälle vuonna 1891.

Tietoa muualla

- Tietoa kuuluisista Rahjan veljeksistä >
- Suurmetsäpalo Kalajoella 1970 >
- Vanhoja kuvia Tyngältä >

 
 
Donetti CMS